Около три години след избухването на пандемията от COVID-19 най-вероятна остава

...
Около три години след избухването на пандемията от COVID-19 най-вероятна остава
Коментари Харесай

САЩ: COVID-19 най-вероятно е китайска лабораторна авария

Около три години след експлоадирането на пандемията от COVID-19 най-вероятна остава версията, че тя е резултат на повреда в китайска лаборатория.

Според „ Уолстрийт Джърнъл “ това се сочи и в конфиденциален отчет на разузнаването, показан неотдавна на Белия дом и основни членове на Конгреса.

Китай постоянно е отхвърлял догатката за лабораторен случай. В началото на пандемията вниманието беше ориентирано към пазара на диви животни в Ухан. Смяташе се, че е допустимо вирусът да е минал от животни към хора точно там.

Разследванията на произхода на пандемията обаче съвсем стопираха, частично тъй като Световната здравна организация (СЗО) не може да организира по-нататъшни следствия в страната заради съпротивата на китайците.

Оценката на ФБР е, че вирусът евентуално се е популяризирал посредством неточност в китайска лаборатория.

Съветникът по националната сигурност на американския президент Джо Байдън - Джейк Съливан, съобщи в неделя, че не може нито да удостовери, нито да отхвърли отчета.

„ Точно в този момент няма финален отговор от разузнаванията “, акцентира Съливан.

Някои американски разследващи организации не престават да считат, че вирусът евентуално е бил предаден по натурален път, до момента в който други подозират по-скоро опит в лаборатория, който е излязъл отвън надзор.

Китай отхвърли обвиняванията. Говорителят на външното министерство на Пекин Мао Нинг съобщи пред пресата, че търсенето на произхода на вируса е теоретичен въпрос и не трябва да се " политизира ".

Изследователската задача на Световната здравна организация (СЗО) с китайски учени през 2021 година в централния китайски град Ухан, където вирусът е открит за първи път, е открила, че лабораторен срив е " доста малко евентуален ". Говорителят сподели още, че теорията за лабораторията би трябвало да бъде спряна и Китай не би трябвало да бъде клеветен.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР